Válassza ki az országát!Válassza ki az országát!
Magyarország - intézményi

A Tarkett bejelenti a ftalátmentes technológia alkalmazását lakossági és intézményi padlóburkoló termékeinél

A Tarkett, amely vezető

 A Tarkett, amely vezető szerepet tölt be az innovatív padlóburkolat és sportfelület megoldások terén, bejelentette a döntését, amelynek megfelelően 2014-től Európában ftalátmentes lágyítószereket használ a PVC padlóburkolatok gyártásánál. A Tarkett a nagyobb fenntarthatóság és öko-innováció iránti elköteleződésének részeként ezek az új ftalátmentes termékek* a beltéri környezet és a levegőminőség javítását szolgálják. A Tarkett által választott ftalátmentes lágyítószerek használata az ételekkel érintkező tárolóeszközöknél és olyan játékok gyártásánál is engedélyezett, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek.

„Öko-innovációs programunk és a fenntarthatóság iránti elköteleződésünk célja az, hogy vevőink számára a legjobb termékeket biztosítsuk.Szeretnénk komfortosabb, egészségesebb és barátságosabb beltéri környezetet kínálni anélkül, hogy mindez a teljesítmény és a dizájnélmény rovására menne.”  mondja Anne-Christine Ayed, a Tarkett Csoport Kutatási, Innovációs és Környezetvédelmi Ügyvezető Elnökhelyettese. „Az elasztikus padlóburkoló termékek új generációjának bevezetése újabb mérföldkövet jelent a Tarkett környezeti fenntarthatóság felé vezető útján, és arra fogja ösztönözni az iparágat, hogy a következő években kövessék ezt a lépést.”
Az utóbbi néhány évben a Tarkett észak-amerikai és svédországi üzemeiben előrelátóan hozzákezdett az új, ftalátmentes technológia kifejlesztéséhez. A Csoport 2014-ben az összes európai gyártóüzemnél, majd a későbbi években a világ többi részén is fokozatosan bevezeti ezt a technológiát. 2009-ben a Csoport piacra dobta az első ftalátmentes PVC padlóburkoló termékcsaládját (iQ Natural), amely megújuló forrásokra épülő lágyítószerek használatával készül.
A Tarkett a legmagasabb szintű szabványokat állítja fel az ökodizájn révén, melynek köszönhetően minden termékének rendkívül alacsony a VOC (károsanyag) kibocsátása, ily módon is hozzájárulva a beltéri levegőminőség javításához.
„Ez az öko-innováció azt mutatja, hogy a Tarkett tovább erősíti az elasztikus padlóburkolatok iparágában betöltött vezető szerepét, magas szintű piaci normákat állítva fel válaszul a vevők olyan termékek iránti keresletére, melyek egyszerre egészségesek, környezetbarátok, tartósak és esztétikusak”  - fejti ki RemcoTeulings, a Tarkett Csoport EMEA divíziójának vezetője.
A Tarkett innovatív padlóburkolat megoldásai bárhol a világon nem csupán megfelelnek az összes előírásnak, hanem jócskán túl is teljesítik azokat. A Tarkett vállalta, hogy újragondolja a termékeit, gyártási eljárásait és üzleti modelljeit a „Bölcsőtől bölcsőig” (CradletoCradle) és a ciklikus gazdaság alapelveinek megfelelően, melyek kihangsúlyozzák a pozitív hozzájárulás, a környezetvédelem, valamint a gazdasági fejlődés szükségességét.
 
További információk
 
1.) Az American Asthma&AllergyAssociation (AAFA) az asztma- és allergiabarát tanúsítvány™révén elismeri, hogy a Tarkett bizonyos padlóburkoló termékcsaládjaival, amelyek szintén ftalátmentes lágyítószereket használnak (pl. FiberFloor és iQ Natural), hozzájárul az egészséges beltéri környezet kialakításához.
 
2.) Európában, a Tarkett svédországi üzemében 2011-ben elkezdték a ftalátmentes PVC padlóburkoló termékek gyártását, míg a többi négy üzemben (Franciaország, Luxemburg, Németország, Nagy-Britannia) 2014. januártól lakossági, 2014 közepétől pedig intézményiburkolatok esetében kezdik meg a ftalátmentes PVC termékcsaládok* gyártását.Észak-Amerikában 2010-ben indult el a technológia folyamatos alkalmazása. A termékek egy része korlátozott mennyiségben még tartalmazhat ftalátot, ami a korábbi gyártásból visszamaradt, vagy az értékesítés előtt vagy után visszakerült anyagok újrahasznosításából származhat.
(*Egy kollekció kivételével körülbelül az európai gyártás 2%-át képviseli)
 
3.) A Tarkett iparági szintű referenciává vált az Illékony Szerves Vegyületek (VOC) kibocsátásának csökkentése szempontjából, a kibocsátás legalább 10-szer, de akár 100-szor kisebb lehet, mint amit világszinten a normák előírnak, ami jelentősen hozzájárul a beltéri levegőminőség javulásához. Az Európában gyártott összes Tarkett PVC és linóleum termék teljes VOC kibocsátása 10-100 µg/m3 alatt marad(28 nap után).
 
4.) 2011 óta a Tarkett a „Bölcsőtől bölcsőig” (CradletoCradle) alapelveket alkalmazza a német Környezetvédelmi és Támogatási Intézettel (EPEA) kialakított együttműködésben, amely támogatja a Csoport ökodizájn termékeit és segítséget nyújt a „zárt ciklusú” céggé való átalakuláshoz. A célt azoknak az anyagoknak a felmérése és kiválogatása jelenti, amelyek „jók” az emberek és a környezet számára, és amelyek a termék életciklusának végén műszaki vagy biológiai alapanyagként újra felhasználhatók és hasznosíthatók. A Tarkett azáltal, hogy a termék életciklusának minden lépésénél a „Bölcsőtől bölcsőig” (CradletoCradle)  alapelvet alkalmazza, az anyagok többszöri újra felhasználását célozza, a vevők számára nyújtott minőség és érték csorbítása nélkül, hozzájárulva ezzel az erőforrások kimerítésének és a hulladéktermelésnek a csökkentéséhez, egyidejűleg javítva az emberek közérzetét.
 
 
A Tarkettről:
A Tarkett világszinten vezető szerepet tölt be a padlóburkolatokat és a sportfelületeket szolgáló innovatív és fenntartható megoldások terén. A Tarkett a 2012-es 2,3 milliárd eurós nettó eladások mellett, 30 gyártóüzemmel és mintegy 11.000 alkalmazottal több mint 100 országban szolgálja ki a vevőit. 2007 óta a Tarkett a Deconinck család (50%) és a KKR csoporthoz kapcsolódó magán tőkealap (50%) közös tulajdonát képezi.További információkért látogasson el a honlapunkra: www.tarkett.com